Bélbaktérium okozhat diabétesz -t

by / / hírek, publikációk

A Staphylococcus aureus baktérium felel bizonyos gyakori bőrproblémákért, ételmérgezéses esetekért, illetve az MRSA (húsevő baktérium) fertőzésekért is. A kórokozó által termelt vegyületek állítólag diabéteszes tünetekhez vezetnek. A 2-es típusú cukorbetegség egyik legismertebb kockázati tényezője az elhízás, ami megváltoztatja az egyén bélflóráját.

Amerikai szakemberek bebizonyították, hogy a Staphylococcus aureus baktérium jelenléte cukorbetegségre jellemző tüneteket idéz elő a nyulak szervezetében. A tudósok remélik, hogy eredményeik hozzájárulnak az új generációs antibiotikumok kifejlesztéséhez, amelyekkel akár meg is lehet majd előzni a 2-es típusú cukorbetegséget.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2012-ben nagyjából 1,5 millióan haltak meg ebben a kórban. A diabétesz esetek 90 százaléka 2-es típusú.

Az Iowai Egyetem munkatársai kimutatták, hogy a S. aureus termelte toxinok inzulinrezisztenciát, glükóz-intoleranciát és gyulladást idéztek elő a nyulak szervezetében.

„Tulajdonképpen 2-es típusú cukorbetegséget váltottunk ki a nyulaknál egyszerűen azzal, hogy krónikusan Staphylococcus szuperantigénnek tettük ki őket” – magyarázta a kutatást vezető Patrick Schlievert professzor. Az adatok szerint a kórokozó elpusztítására irányuló terápiával a diabétesz is kezelése is elképzelhető.

A 2-es típusú cukorbetegség egyik legismertebb kockázati tényezője az elhízás, ami megváltoztatja az egyén bélflóráját.

„Eredményeink alapján hízás során növekszik a Staphylococcus baktériumok száma a szervezetben, így ők folyamatosan ki vannak téve ugyanazoknak a szuperantigéneknek, amelyeket mi a nyulaknak adagoltunk” – tette hozzá Schlievert professzor, akinek korábbi kutatása szerint ezek a speciális méreganyagok gátolják az immunrendszer megfelelő működését.

Az eredmények az mBio című szakfolyóiratban jelentek meg.

TOP
Küldjön üzenetet, kérjen időpontot itt!
Hamarosan válaszolok Önnek. Kérem adja meg az alábbi adatokat és nyomja meg a küldés gombot!